"Vrijheidsstrijders"

 

"Vrijheidsstrijders"
Gisteren nog zat ik met een hoge Luchtmacht Militair om de tafel. Voordat we overgingen tot zaken hadden hij en ik even een praatje pot. Beiden zagen we met verwilderde ogen de ontwikkelingen rond Corona, het Overheidsbeleid er omheen en de uitwassen als gevolg van de Avondklok. Beiden hadden we de rellen in de diverse steden op het netvlies. En beiden "vonden we er wat van". Die relschoppers zien zichzelf echt als "vrijheidsstrijders"?
 
Natuurlijk moest van mij uit de cynische grap naar deze Air Commodore worden gemaakt dat "jullie, hier in het Luchtmacht Blauw, natuuuuurlijk geen verstand hebben van vrijheid, het strijden daarvoor, en dus nog veel van die relschoppers kunnen leren". Echt een bizarre situatie. Sentimenten over een bestorming van het Capitool in Washington, en het besef dat wij hier in Nederland werkelijk geen haar beter zijn. Een soort van "de pot verwijt de ketel".
 
Ik weet het, ik ben wat subjectief. Hoewel ik gewoon een civiel bus rijdend Mokums klootzakje ben die vieze plaatjes van blote vliegtuigen maakt, denk ik dus vaak zoals die "andere" familie van me, de Koninklijke Luchtmacht. Af en toe staand in de diepste krochten van de Vaderlandse Airpower keuken, kijk ik die samenleving in met een ietwat gekleurde bril. Ik besef dit alles. Echter, dat neemt niet weg dat wat ik dan zie nog steeds erg fout is.
 
Jazeker, ik vind wat van Rutte's beleid. Hoe hij en zijn team de Corona crisis van het begin af aan hebben aangepakt. In het besef dat Corona echt is, en dat "100% beslissingen moeten worden genomen met 50% kennis", ben ik bang dat we door dat rammelende beleid nog veel langer met die Corona sh*t blijven zitten dan andere Naties. Met alle medische, sociale en economische gevolgen van dien. Ik snap dan dus ook dat mensen "Corona-moe" worden.
 
Peter R. de Vries is nu niet bepaald mijn favoriete persoon. Maar, niet alles is slecht wat hij zegt. Veel mensen voelen zich niet gehoord. Net als die Amerikaanse "silent majority" die dan maar ging voor het "breekijzer" Trump. Dat zegt wel iets over een Overheid, diens beleid en (gebrek aan) binding met het Volk. En tegelijkertijd is dit geenszins een excuus voor excessen zoals relschoppen, plunderen en ongebreidelde agressie van Neanderthalers.
 
Ik vraag me dan wel eens af hoe de Militair die relschoppende "vrijheidsstrijders" beziet. En of die Militair het wel genoeg waard vindt om, ten bate van onder andere die types in een wat ontzielde samenleving, de vrijheid en veiligheid van ons land te bevechten en te bewaken, dichtbij en ver weg. Mijn overtuigende vermoeden is "jazeker". Want dit land is groter dan die uitwassen. Voorzien van een "silent majority" van wel fatsoenlijke mensen.
 
ZIJ zijn het wel degelijk waard. En WIJ dienen te beseffen dat een hele kleine minderheid soms veel meer geluid maakt dat die overgrote stille meerderheid. Zo kan er een vals beeld ontstaan over ons land als geheel. Die semi-militaire bril van mij helpt mijzelf bij dat besef. En die Neanderthalers? Soms, heel soms denk ik dat er even een snufje van 10% dictatuur nodig is om die uitwassen te corrigeren. En dan het herinvoeren van Militaire Dienstplicht.
 
Er is een tekort aan saamhorigheid, solidariteit, loyaliteit, bezieling en discipline. Er is te weinig besef dat aan alles een eind komt. Ook aan een Corona crisis. Dat einde komt alleen met die vijf mentaliteiten die ik net opsomde. Laat dat zien in je gedrag thuis, op straat, op visite, op het werk, en in het stemhokje. Want dat is die samenleving waar onder andere onze Krijgsmacht en het Blauw op straat voor strijden. Dat is het echte, ONS Nederland...
 
 
 
 

 

 

 
 
Brigitte van Stigt, Theo Rombout and 76 others
17 Comments
 
Like
 
 
 
Comment
 
 
Share