De "Algo Generatie"

De "Algo Generatie"

 

Satellietwagens van de NOS waar men veiligheidshalve de logo's van verwijdert. Politici, wat je ook van ze mag denken, die over het Binnenhof wandelen en worden bedreigd door omstanders onder het scanderen van leuzen zoals "verrader", "pedofiel" en "reptiel". 5G-masten die in de fik worden gestoken. En ja, ik ben zeker niet vergeten dat een jaar terug nog hordes mensen truckladingen aan toiletpapier begonnen te hamsteren. Tis allemaal wat.

 

Als u mij twee jaar terug had gevraagd of dit volksgedrag ooit realiteit zou worden, had ik wellicht geantwoord: "Neuh, da's te gek voor woorden. OK, we hebben in dat volk een hoog gehalte dat niet verder komt dan niveau RTL Boulevard, maar zo dom zijn ze nu ook weer niet." Maar nu begin ik zo langzamerhand echt het gevoel te krijgen dat we in een wereld leven vol met mensen waarbij het molentje wel draait, maar waar geen hamstertje in zit.

 

"Het is echt waar, hoor! Kijk maar op Facebook. Of op YouTube. En klik door. Je hebt geen idee wat je kunt vinden. Nieuws en informatie die de Mainstream Media ons nooit zullen voorschotelen." En, al driftig klikkend, verschijnt de ene na de andere complot-theorie die je in dat medium gezogen houdt. Voor je het weet is dat jouw complete realiteit geworden. En dat wordt dan het podium voor de Willem Engels en Q-Anon. De wereld ligt aan hun voeten.

 

Ik heb mijn fair share aan klikwerk gedaan, geloof me. Als bevlogen kunstenaar heb ik voor mijn onderwerpen altijd research moeten doen. Daarnaast heb ik nogal een brede interesse in de diverse aspecten van de wereld problematiek. Techniek, historie, politiek, religie, psychologie, you name it. Ik heb dus ondertussen karrenvrachten aan informatie tot me genomen. In boekvorm, uit kranten, magazines en het internet. Kennis is macht, zeg maar.

 

Da's leuk hoor, al die kennis. Maar, wat doe je ermee? Hoe gaat jouw brein ermee om? Sta je sterk genoeg in je schoenen om dit alles als een onafhankelijke denker te bekijken, te herschikken en te relativeren? Met een ruggengraat die zorgt dat je niet zwaar beinvloedbaar bent? Ben je hongerig om iets dat te mooi, te lelijk of te vergezocht lijkt verder te onderzoeken en aan de kaak te stellen? "Debunken, en de debunker debunken"?

 

Ik wel, sprak hij arrogant. Echter, er schijnen tegenwoordig hele volksstammen te zijn die alles voor zoete koek slikken. Een "internet generatie" die zichzelf volledig afhankelijk heeft gemaakt van de nieuwsgaring via die computer of smartphone. Drijvend op Social Media waar de enige controle op content bestaat uit het vasthouden van de aandacht. Want dat is waarom ze bestaan: aandacht en doorklikken. Met als doel het verkopen van advertenties.

 

Ga naar Netflix. Zoek de documentaire "The Social Dilemma". Leer over het begrip "algoritme", en zie hoe een individu kan worden gemasseerd naar een geheel eigen realiteit, vele individuen zo kunnen worden beinvloed en uiteindelijk een complete publieke opinie kan worden gemanipuleerd over welk onderwerp dan ook. Facebook, YouTube, Instagram. Al deze media hebben een nieuwe soort ontwikkeld: de "Algo Generatie", zoals ik ze noem.

 

Wanneer een onderwerp mij intrigeert, ga ik graven. Als een soort pitbull. Ik leer graag, ik weet graag. Houdt me scherp en mijn brein on top of its game. Maar, ik ben ook niet te beroerd om onderuit te halen wat ikzelf ooit geloofde. Omdat ik niet werk met ego, ijdelheid of gezichtsverlies. Voortschrijdend inzicht is juist iets heel moois. Ik stel mezelf graag op de proef. Ik ben mijn eigen "debunker". En ik kan soms mijn ongelijk erkennen.

 

Velen kunnen dat niet, helaas. En ze worden talrijker. In deze tijden van een ongelimiteerde data stroom, een wereld die door al die informatie open gelegd zou moeten zijn en mensen juist nader tot elkaar zou moeten brengen, lijkt het tegenovergestelde het geval. Polarisatie, tegenstellingen, verdeel en heers, isolatie, vervreemding van elkaar. Eenieder voor zich, in een schijnrealiteit. Het had de mensheid moeten verbinden, maar verdeelt hen juist.

 

Dat verdeel en heers principe, bewust dan wel onbewust, krijgt nu wel hele nare trekjes. Mensen gaan nu in de echte buitenwereld opereren volgens denkbeelden die ze, jarenlang doorklikkend op die Social Media, hebben ontwikkeld. Met als resultaat zaken zoals ik opsomde in de eerste alinea. Die "Algo Generatie", levend in een parallel universum. De wappies, aluhoedjes, droeftoeters, huildruiven, lichtwerkers. Fervente "keyboard warriors".

 

Oeps, ben er ook een! Ik klopt dit allemaal in op een computer en plaats het op Facebook. Ach, ik ben ook geen haar beter! Een onvervalste "keyboard warrior"! Schuldig! En inderdaad, dit is alleen maar mijn geluid. Mijn mening. Geen feit, ook geen "alternatief" feit. Dit is dan ook niets meer of minder dan een aansporing tot zelf blijven nadenken. Vervolgens ga ik in mijn hoekje weer kleurpotloden eten totdat die eenhoorn langs komt...