Het geweten van het volk

Het geweten van het volk

 

Jazeker, het SARS-COV-2 virus, u weet wel, COVID-19 of Corona, dat virus is echt. Het is een van de vele virussen die de mensheid al sinds haar bestaan teisteren. Virussen en bacterien maken net als de mens, de flora en fauna deel uit van de natuurlijke balans. Een balans die binnen Moeder Natuur voortdurend veranderlijk is. En met name virussen veranderen nogal eens. Ze muteren. Tot een deels of geheel nieuw virus. SARS-COV-2 is geen uitzondering.

 

Ik neem Corona serieus. Want dit is blijkbaar een virus die, wanneer je behoort tot een kwetsbare groep, door leeftijd , door slechte conditie en/of een onderliggende medische aandoening, bikkelhard toeslaat in de vorm van heftige zo niet dodelijke longaandoeningen. Bijna iedereen kent nu wel iemand die zwaar beademd op het IC kantje boord heeft gelegen. Daar maken we geen grappen over. Dat nemen we serieus. Geloof me, ik ook.

 

Met dat uit de weg, is er nog een heel andere kwestie. Hoe reageren we op het verschijnen van dat virus en de impact die het heeft op ons. Als Samenleving, als Overheid en als Media? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Vooral wanneer erg veel onduidelijk is, bloeien er allerhande theorieen op. Legitieme, wat minder legitieme en volstrekt niet legitieme. Varierend van een echt wetenschappelijke basis tot de uitgesproken complot-wappies.

 

Rutte zei ooit "we moeten met 50% kennis 100% beslissingen nemen." Vooral leunend op inzichten, verschaft door zoiets als het RIVM, het OMT en/of de WHO. Afkijken bij buurlanden. Hoe doen zij het? Maar, omdat begrijpelijkerwijs Kabinet, Eerste en Tweede Kamer niet voldoende dossierkennis hebben en niet op de stoel van de wetenschapper willen gaan zitten, wordt er blind gevaren op die denktanks. Betrouwbaar of niet.

 

Het is natuurlijk niet makkelijk om een land als het onze te leiden in tijden als deze. Door geen enkele politicus, van welke kleur dan ook. Ergens geloof ik dat Mark en Hugo echt naar eer en geweten zich worstelen van de ene in de andere ontwikkeling. En dat zegt voor mij heel wat, met alle scepsis die ik voel voor het fenomeen politicus. Iemand moet die kar trekken. Hoe die kar er ook uit ziet, wat er ook in zit en of het uberhaupt wel een kar is.

 

Ook ik ga als simpele burger niet op de stoel van de wetenschapper zitten. Dat betekent echter niet dat ik niet op mijn geheel eigen wijze gefascineerd ben door de materie en mezelf, zoals enkelen mij kennen, transformeer tot een soort van informatie-pitbull. Omdat Corona, en de hele crisis er omheen, u weet wel, dat scenario van wat ik ervaar als een enorm slechte B-rampenfilm, ook in alle vezels mijn leven en omgeving beinvloedt.

 

Die pitbul in mij is hongerig naar informatie. Ik ga dus zoeken. Vind ik iets, dan wil ik alle kanten belicht zien, een feitelijke onderbouwing en als het te fantastisch klinkt, keihard proberen om te fact-ckecken, te debunken. Dergelijke research vereist tijd, energie en een "neus" voor waar te zoeken. En dan nog blijf ik een niet-wetenschappelijke leek. Ik zal mezelf nooit een expert noemen na het bekijken van diverse YouTube filmpjes.

 

Ondertussen ben ik wel op het punt aangeland dat ik een soort van onraad ruik. "Oh oh, dat neigt naar een complot-wappie!" Nope, ik zal nooit een volgeling worden van een omhoog gevallen Zouk dansleraar met Messias neigingen en zijn "Viruswaarheid" sekte. Maar, er is wel degelijk iets raars aan de hand. In deze wereld is de benadering, en de schaal waarop, van het Corona vraagstuk naar mijn indruk compleet doorgeschoten of ontspoord.

 

De medische sector en dan vooral leveranciers zoals alle "Big Pharma" bedrijven, da's een groot verdienmodel. Niet alleen apparatuur, mondkapjes, medicijnen etcetera maar ook vaccins vallen daaronder. Er wordt schandalig flink aan verdiend. Je zou zeggen dat de volksgezondheid voor hen op 1 moet staan, maar helaas. Doel van een onderneming is winst maken. En "Big Pharma" blijkt daarin met afstand de uitgesproken kampioen.

 

Follow the money. Het geld regeert. U en ik niet, eenmaal per vier jaar stemmend. Die procedure is sowieso al te indirect. Stem een partij tot de grootste. Toevallig nog steeds niet mijn favoriet. Niemand wil ermee samenwerken. Cordon sanitaire. Coalitie bouwen met minderheidspartijen. Regeerakkoord. Kabinet van een kleur die het volk dus niet gekozen had. Met politici die dus last hebben van dat te weinig dossierkennis over Corona.

 

Je moet dan als burger ERGENS op terugvallen. In het verleden opereerden de Mainstream Media als een onafhankelijk, kritisch en daarmee de politiek controlerend "geweten" van Ons, Het Volk. Ik vermoed dat we allemaal wel weten dat die tijden voorbij zijn. De tijden van de Woodward's en Bernstein's die als schrijvende journalisten van The Washington Post een Watergate affaire blootlegden en een Richard Nixon als president deden vertrekken.

 

Of het nu NPO1 is of RTL4, alle nieuwsuitzendingen en talkshows zitten min of meer op een lijn. De schijvende pers doet daar aan mee. De mening mag zeker niet teveel afwijken van het heersende beeld dat zo zorgvuldig door Overheid en RIVM is geschetst. Val niet uit de toon, of je wordt direct weg gezet als een "complot wappie". Je krijgt al helemaal geen stoel aan de praattafel. Wees beperkt kritisch of liever helemaal niet, op schaapachtige wijze.

 

Hou je daar aan en je krijgt wel exposure. Maar, blijf vooral binnen de lijntjes kleuren. Ga vooral niet zeggen dat hogere "positief" cijfers samenhangen met opeens veel meer testen. Begin niet over 10 jaar bezuinigen in 3 Kabinetten Rutte, van 2400 IC-bedden toen naar 1100 nu, en een krakkemikkige inhaalslag om dat allemaal weer op peil te brengen. Of, als het dus echt nodig was, in maart al 100% lockdown te doen. Want nu zijn we dus de Sjaak.

 

Wat ik er ook van vind, lockdown, mondkapjes, vaccins, ik heb hoe dan ook te maken met van bovenaf opgelegde Corona-protocollen, hoe (on)logisch of (on)samenhangend dan ook. Prive, en op mijn werk, in mijn bus, noem maar op. Ik hou me er ook aan. Echter, ik blijf wel nadenken. En da's iets wat ik zo vreselijk mis in die Mainstream Media van vandaag. Zij zouden ons geweten moeten zijn.